Långe Erik ligger ca 1 mil norr om Byxelkrok och är en av Ölands större sevärdheter. För att göra Långe Erik med omgivningar mer tillgänglig startade Fyrvaktarn´s Dotter, Kristina Österberg, 1999 upp en verksamhet med visningar, en liten souvernirbutik samt ett pittoreskt fik, allt i anslutning till fyren.

2004 gjordes Långe Erik än mer tillgänglig, då denna hemsida öppnades upp, för att informera om fyren och dess omgivningar och förhoppningsvis göra ännu fler intresserade av den unika miljö och enastående utsikt som erbjuds på Ölands norra udde.

Fyren är ett vitputsat kalkstenstorn på 32,1 m, byggd 1845 och ritad av H Byström. Det är 138 trappsteg till balkongen som är belägen på ca 28 meters höjd. Som ljuskälla användes på den tiden en lampa eldad med rovolja. Långe Erik är byggnadsminne sedan 1933 och fyren elektrifierades 1947.

Tjänstgörande fyrvakt tillbringade fram till detta årtal huvuddelen av vakttiden uppe i tornet (under fyrningstid).  Fram till avbemanningen 1976 tjänstgjorde tre personer på fyrplatsen som fyrmästare och fyrvaktare där även arbete som väderobservater ingick. Dessa bodde med sina familjer i de intilliggande bostadshusen. Den stora laternin släktes hösten 1991 för att ersättas av en liten fyr som är monterad på fyrens balkong.

Fyren ligger egentligen på en liten ö, Stora grundet, som numera kan nås via en bro från fastlandet. Bron ut till fyrplatsen tillkom 1965. Tidigare var man tvingad att färdas med båt mellan ön och fastlandet, vilket kunde var nog så besvärligt vid dåligt väder. För blåsa, kan det vid Ölands norra udde, och många är de fartyg som förlist och krossats till vrak mot uddens stränder.

En skyltad strövstig går runt den lilla lummiga ön med dess vackra utsikt över havet och Grankullaviken, en blå lagun, som ligger spegelblank även när havet utanför har vågor med vita gäss.